Dacă și tu te confrunți cu atacurile de panică nocturne, citește acest articol pentru a determina care ar putea fi cauzele, simptomele și tratamentul pentru acestea. Însă, nu uita că doar un control la medic te poate ajuta cu adevărat să rezolvi problema respectivă.
Ce sunt atacurile de panică în somn?
În timpul unui atac de panică nocturn, persoana se trezește brusc simțindu-se copleșită de frică. Aceasta poate avea impresia că se întâmplă ceva teribil, că moare sau că suferă un atac de cord. Atacurile de panică ajung de obicei la intensitatea maximă în câteva minute, dar pot dura până la o oră.
Aceste atacuri se produc frecvent în momentele de tranziție între somnul ușor și cel profund, fiind mai comune în prima jumătate a nopții. De asemenea, ele pot apărea fără un motiv evident sau pot fi declanșate de un factor specific. Uneori, atacurile de panică nocturne pot urma un vis neplăcut, dar adesea se manifestă fără o cauză identificabilă.
Atacurile de panică în timpul somnului sunt frecvente la persoanele care suferă de tulburare de panică, o afecțiune caracterizată prin atacuri de panică recurente și frică constantă. În cazuri rare, persoanele pot experimenta atacuri de panică predominant nocturne, în loc de atacuri de panică în timpul zilei.
Atacuri de panică în somn simptome
Atacurile de panică nocturne seamănă cu atacurile de panică în timpul zilei și pot provoca greață, transpirație, respirație alterată și bătăi puternice ale inimii. Aceste senzații apar în timpul unei treziri din somn și sunt adesea însoțite de frică intensă sau de un sentiment de pierdere a controlului.
Experții au stabilit 13 simptome ale unui atac de panică. Pentru a fi calificat ca un atac de panică, o persoană trebuie să experimenteze cel puțin patru dintre aceste 13 simptome:
- Frica de a înnebuni sau de a pierde controlul
- Teama că moartea este iminentă
- Senzația de ireal sau detașat de corp
- Frecvența cardiacă rapidă
- Tremurând
- Transpiraţie
- Senzație de sufocare sau lipsă de aer
- Greață sau stomac deranjat
- Amețeli sau amețeli
- Senzații de sufocare
- Senzație de foarte cald sau frig
- furnicături sau amorțeală
- Dureri în piept
Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a diferenția mai bine simptomele de atacuri de panică nocturne și de zi, episoadele nocturne pot fi mai susceptibile de a implica senzații de sufocare.
Ce cauzează atacurile de panică pe timp de noapte?
Este adesea dificil de identificat orice cauză imediată a unui atac de panică nocturnă. Cu toate acestea, o serie de factori pot face mai probabil ca cineva să experimenteze un atac de panică.
- Genele
- Experiențele din copilărie
- Trăsăturile personale
- Momente traumatice
- Chimia creierului
- Pierderea persoanelor dragi
- Situații stresante
- Anxietăți și legate de locul de muncă, școală etc.
Chiar dacă nu ne dăm seama, orice moment din viața noastră are un efect asupra sănătății noastre mentale. Trebuie să fim precauți în situații unde e posibil, ca să evităm stresul. De asemenea învățarea gestionării situațiilor de genul este crucială, ca să nu ne confruntăm cu atacuri de panică, atât pe timpul zilei cât și noaptea.
Unii cercetători cred că atacurile de panică pe timp de noapte apar atunci când oamenii se simt vulnerabili și anxioși la culcare, îngrijorându-se că somnul le va reduce capacitatea de a răspunde la o amenințare.
Sprijinind această idee, experții au observat că persoanele care suferă de atacuri de panică nocturne țin adesea luminile aprinse noaptea sau amână mersul la culcare cât mai mult posibil. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida această teorie.
Atacurile de panică pot apărea frecvent și la persoanele care au alte afecțiuni medicale și de sănătate mintală.Ele pot fi, de asemenea, legate de anumite tulburări de somn.
- Tulburarea de panică: Tulburarea de panică este o afecțiune care implică atacuri de panică repetate care induc anxietate de durată sau un comportament nesănătos conceput pentru a preveni episoadele viitoare. Aproximativ 71% dintre persoanele cu tulburare de panică vor avea cel puțin un atac de panică nocturn, iar 18% până la 45% dintre persoanele cu tulburare de panică au episoade recurente pe timp de noapte. Doar 2% dintre persoanele cu tulburare de panică au atacuri în principal noaptea.
- Anxietate și tulburări de dispoziție: anxietatea și somnul au o relație complicată. O serie de tulburări de anxietate pot fi legate de atacuri de panică, inclusiv tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială și agorafobia, care este o teamă de anumite situații, cum ar fi a fi într-un loc aglomerat. Depresia și tulburarea bipolară au fost, de asemenea, asociate cu atacuri de panică.
- Consumul de substanțe: persoanele cu tulburări legate de consumul de substanțe pot avea mai multe șanse de a experimenta atacuri de panică. Oprirea anumitor medicamente sau droguri de abuz poate declanșa atacuri de panică, la fel și consumul de prea multă cofeină sau nicotină. Persoanele cu tulburare de panică care încearcă să folosească alcool sau sedative pentru a se relaxa văd de obicei simptomele agravându-se în timp, chiar dacă aceste medicamente oferă o oarecare ameliorare pe termen scurt.
- Apnee obstructivă în somn: Persoanele cu apnee obstructivă în somn au reduceri repetate ale respirației în timpul somnului, care provoacă treziri scurte, iar cercetările sugerează că persoanele cu apnee în somn pot avea mai multe șanse de a dezvolta tulburare de panică. Apneea obstructivă în somn poate provoca senzații de sufocare sau sufocare, ceea ce poate provoca anxietate, iar nivelul redus de oxigen în timpul somnului poate contribui la un risc crescut de tulburare de panică.
- Tulburarea de stres post-traumatic: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) se caracterizează prin efecte de durată asupra sănătății după un eveniment sau o situație traumatică. Persoanele cu PTSD pot avea probleme cu somnul, coșmaruri care implică evenimentul traumatic și atacuri de panică în timpul zilei și pe timp de noapte.
- Condiții medicale: multe afecțiuni de sănătate, inclusiv astmul, durerea cronică și bolile cardiovasculare, sunt corelate cu atacurile de panică. Unele afecțiuni medicale provoacă simptome care seamănă cu anxietatea, cum ar fi o față înroșită sau bătăi neregulate ale inimii, iar aceste simptome au potențialul de a declanșa un atac de panică.
Complicații
Dacă nu sunt tratate, episoadele de panică și tulburarea de panică pot avea un impact semnificativ asupra vieții. Frica constantă de un atac de panică iminent poate duce la o stare de anxietate permanentă, care poate distruge viața cotidiană.
Complicațiile asociate cu această afecțiune pot include:
- Dezvoltarea anumitor fobii, cum ar fi teama de a conduce sau de a ieși din casă.
- Vizite medicale frecvente pentru diverse probleme de sănătate.
- Evitarea interacțiunilor sociale.
- Dificultăți la locul de muncă sau la școală.
- Probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate și alte afecțiuni psihice.
- Risc crescut de suicid sau gânduri suicidare.
- Consumul excesiv de alcool sau alte substanțe dăunătoare.
- Probleme financiare.
În unele cazuri, tulburarea de panică poate evolua în agorafobie, iar persoanele afectate pot începe să evite locurile sau situațiile care le provoacă anxietate, temându-se că nu vor putea gestiona un atac de panică sau că nu vor putea obține ajutor în cazul unui episod. Aceasta poate duce la o dependență crescută de alții pentru a ieși din casă.
Atacuri de panică în somn tratament
Medicul vă poate recomanda o combinație de medicamente și terapie pentru a opri atacurile de panică nocturne. Acestea sunt aceleași tratamente pentru atacurile de panică în timpul zilei.
O metoda pe care o puteți încerca este consumarea ceaiului de valeriană. Valeriana este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și anxiolitice, fiind adesea utilizată pentru a ajuta la gestionarea stresului și a anxietății. Utilizarea valerianei poate fi benefică în acest context datorită efectelor sale asupra sistemului nervos și anume reducerea stresului și anxietății.
Tratamentele pentru atacul de panică nocturnă includ:
- Antidepresivele și medicamentele anti anxietate pot reduce frecvența și severitatea atacurilor de panică. Atacurile de panică pot dispărea complet. Aceste medicamente pot dura până la șase până la opt săptămâni pentru a funcționa pe deplin.
- Benzodiazepinele pot reduce rapid simptomele severe, dar aceste medicamente creează obiceiuri. Puteți dezvolta o toleranță fizică, astfel încât acestea să nu funcționeze la fel de bine. Poate fi foarte dificil să nu le mai folosiți. Exemplele includ alprazolam (Xanax™) și clonazepam (Klonopin™).
- Beta-blocantele, cum ar fi propranololul (Inderal™), pot reduce simptomele fizice ale unui atac de panică. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie aceste medicamente pentru a le lua după cum este necesar atunci când simțiți că se așteaptă un atac de panică.
- Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de psihoterapie (terapie de vorbire). Vă întâlniți cu un consilier sau un psiholog autorizat care vă ajută să identificați factorii declanșatori ai atacului de panică. Cu CBT, înveți să schimbi modul în care te gândești și să răspunzi la acești factori declanșatori. În timp, atacurile de panică scad și se pot opri complet.
Dacă nu sunteți sigur dacă aveți atacuri de panică nocturne, nu vă fie jenă să discutați cu un medic. El vă poate ajuta să găsiți cauza și să vă ofere tratamente. Terapia vă poate învăța strategii pentru a gestiona evenimentele care declanșează și pentru a preveni atacurile în timpul zilei. Prevenirea atacurilor de panică în timpul zilei ar trebui să vă ajute să scăpați de atacurile de panică pe timp de noapte.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22776-nocturnal-panic-attacks
https://www.sleepfoundation.org/mental-health/nocturnal-panic-attack
Lasă un comentariu
Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.
Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.