sustenabilitate

Discutăm frecvent despre valoarea timpului liber și despre semnificația profundă a momentelor esențiale pe care le petrecem singuri, alături de prieteni sau în mijlocul familiei. Aceste reflecții m-au condus spre o meditație mai amplă asupra timpului în sine. Mă întreb, cât timp mai avem la dispoziție? Cât timp le va rămâne copiilor noștri? Ce viitor are planeta noastră, mai ales în contextul neliniștitor al știrilor despre mediu care ne bombardează constant?

În interiorul echipei noastre, sustenabilitatea este un subiect de discuție constant. Nu este rar ca persoane din afara companiei să ne interogheze cu privire la abordarea noastră în această direcție. Până acum, nu am abordat public această temă, dar eu și echipa mea am decis că este momentul să începem să vorbim deschis despre angajamentul nostru față de sustenabilitate.

pas cu pas

Când evaluăm impactul brandului nostru asupra mediului, ne dedicăm atenției pentru detalii, conștienți că fiecare mică acțiune contribuie la un impact mare. Am detaliat mai jos cativa pasi, credem noi importanti, pe care i-am facut spre un impact cat mai redus din partea noastra.

  • Deși ne dorim sa folosim cat mai putin plastic, ne confruntăm cu provocarea de a proteja produsele noastre pe rafturi și de a le menține vizibilitatea. Recurgem la plastice reciclate și reciclabile, un pas pozitiv, dar dorim să mergem și mai departe, spre variante complet biodegradabile. Pentru a reduce cat mai mult consumul de pungi, am hotarat incepand din anul 2023 ca toate pungile din plastic sa fie folosite doar pentru depozitare si transport intern. In acest fel refolosim am redus consumul de plastic cu 50%. Produsele pe care le vindem prin reteaua proprie de magazine Sofiaman si in online, sunt livrate catre clienti doar in hartie reciclata si carton.
  • Folosim materiale din fibre naturale. Noi le numim fibre botanice pentru ca provin din celuloza de fag, bambus, eucalipt si sunt obtinute cu ajutorul unui proces de producție responsabil din punct de vedere ecologic Am incercat sa eliminam tot ce inseamna fibre sintetice si in proportie de 90% am reusit. Sunt totusi cateva articole care pentru moment nu au inlocuitori, insa ne concentram in continuare pe eliminarea cat mai mult a acestora.
  • Toate accesoriile noastre provin din materiale naturale. Fie ca vorbim de nasturi, snururi sau orice alte accesorii, sunt fabricate din materiale precum lemn, scoici, bumbac, metal, etc.
  • Toate ambalajele necesare in reteaua noastra de magazine fizice si online sunt din hartie sau carton reciclat si biodegradabile.
  • Incercam sa achizitionam tot ce se poate din Romania astfel incat sa mentinem o amprenta de carbon cat mai redusa.
  • Am redus cat mai mult imprimarea pe suport fizic in toate departamentele companiei, astfel incat am reusit sa reducem cu 30% consumul de hartie si tonnere
  • Resturile de materiale ramase din procesele tehnologice de productie sunt folosite pentru confectionarea produselor mici, precum portfarduri, ochelari de somn, elastice de par si altele. Resturile nefolosibile sunt prelucrate de un procesator autorizat si transformate in produse necesare in domeniul constructiilor.
  • Nu ardem si nu trimitem la groapa de gunoi stocurile de marfuri

cu gândul la verde

Suntem profund conștienți că drumul spre sustenabilitate este unul în continuă evoluție, plin de provocări, dar și de oportunități valoroase. Ne dedicăm timpul necesar să fim mereu la curent cu ultimele inovații și schimbări care ne pot îmbunătăți practicile ecologice. Avem ochii și mintea deschise pentru fiecare nouă descoperire, fiecare avans tehnologic sau metodă inovatoare care ne poate ajuta să ne îndeplinim promisiunea de a reduce amprenta ecologică. Fiecare pas mic în această direcție contează enorm pentru noi, pentru comunitatea noastră și pentru planeta pe care o împărțim. Împreună, putem face diferența, construind un viitor în care sustenabilitatea devine norma, nu excepție. 

Vă mulțumesc că sunteți alături de noi în această călătorie esențială!

Cu drag și gând verde, Florin - Ceo Sofiaman