Temperatura optimă pentru somn – secretul unei nopţi odihnitoare

temperatura optima pentru somn

Temperatura ambientală din dormitor este probabil unul dintre cele mai importante aspecte ce pot influenţa calitatea somnului tău. Cu siguranţă ai observat acest lucru atât în nopţile toride de vară, cât şi în cele friguroase de iarnă. Indiferent că te agiţi noaptea din cauza căldurii excesive sau că tremuri atunci când este viscol afară, calitatea somnului va avea de suferit şi tu te vei trezi mai obosit şi iritat. 

Temperatura optimă pentru somn joacă un rol esenţial, aşadar va trebui să o reglezi cu atenţie pentru a preveni disconfortul termic, cât şi pentru a asigura o noapte odihnitoare, fără întreruperi.  

De ce este importantă temperatura pentru somn?

Ritmul circadian este influenţat semnificativ de temperatura camerei. Corpul uman experimentează fluctuaţii în temperatura sa pe parcursul zilei, însă aceasta tinde să scadă natural odată cu înserarea pentru a stimula producţia de melatonină, cât şi pentru a semnala organismului că este momentul potrivit pentru odihnă.

Însă o temperatură în dormitor prea ridicată sau prea scăzută poate tulbura acest lucru, afectându-ţi considerabil calitatea somnului. Căldura excesivă poate provoca agitaţie şi transpiraţie, în timp ce frigul va cauza disconfort şi treziri frecvente. Ţinând cont de aceste lucruri, nu este de mirare faptul că ajustarea temperaturii este esenţială pentru un somn odihnitor şi revitalizant.


Care este temperatura optimă pentru somn?


Temperatura ideală în casă este, bineînţeles, foarte subiectivă. În timp ce anumite persoane preferă o cameră mai călduroasă, altele aleg să pornească aparatul de aer condiţionat pentru a crea o ambianţă mai răcoroasă. 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că valoarea optimă pentru obţinerea unui somn de calitate este mult mai mică decât te-ai aştepta. 

Aşadar, temperatura optimă pentru somn este de aproximativ 18.3 grade Celsius, însă această valoare poate fluctua de la o persoană la altă între 15.6 şi 20 de grade.

Valorile de mai sus sunt recomandate pentru adulţi. Copiii şi nou născuţii au nevoie de temperaturi uşor mai mari pentru a beneficia de o noapte odihnitoare, ei având nevoie în dormitor de o ambianţă de 21, respectiv 22 - 23 grade Celsius.


De ce este important să beneficiezi de un dormitor răcoros atunci când dormi?

Temperatura camerei influenţează considerabil calitatea somnului. Acest lucru, la rândul său, poate afecta multe aspecte esenţiale din viaţa ta. Menţinerea unei ambianţe plăcute în dormitor te poate ajuta în mai multe feluri, cele mai importante fiind următoarele:

  • O stare generală de sănătate mai bună;
  • Un nivel de energie mai ridicat. Datorită faptului că ai avut parte de un somn odihnitor, nu te vei mai simţi obosit, lucru ce îţi va permite să îţi îndeplineşti toate sarcinile şi activităţile zilnice cu mai multă eficienţă şi entuziasm.
  • O sănătate mentală mai bună. Anxietatea, stresul şi alte afecţiuni similare nu vor mai avea un impact atât de semnificativ asupra ta;
  • Vei reuşi să te concentrezi adecvat pe tot cuprinsul zilei. Productivitatea va creşte şi vei avea o performanţă cognitivă şi o memorie mult mai bună;
  • Capacitatea de luare a deciziilor va fi îmbunătăţită. Vei reuşi să gestionezi provocările din timpul zilei şi să faci faţă situaţiilor tensionate mai uşor;
  • Imunitatea va fi mai puternică şi nivelul de inflamaţie din corp va scădea.

Ce poţi face pentru a crea un spaţiu de dormit perfect?

  1. Reglează termostatul - Una dintre cele mai rapide şi mai simple acţiuni pe care le poţi face este să setezi termostatul la temperatura optimă pentru somn. Îl poţi programa să ajusteze temperatura ambientală în funcţie de orele din zi, astfel încât să o reducă cu o oră înainte de culcare şi să o crească la o valoare mai confortabilă înainte de trezire.
  2. Foloseşte o lenjerie de pat potrivită - lenjeria de pat poate contribui semnificativ la păstrarea unei temperaturi optime. Optează pentru materiale uşoare şi respirabile, cum ar fi bumbacul, în timpul verii, pentru a te simţi confortabil şi răcorit. În sezonul rece, finetul poate fi o opţiune excelentă pentru a menţine temperatura corpului la nivelul dorit.
  3. Alege pijamale confortabile - un alt aspect important de care trebuie să ţii cont sunt pijamalele. Deşi multe persoane nu acordă o atenţie deosebită acestora, ele joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului şi în confortul din timpul nopţii. Aşadar, asigură-te că alegi doar cele mai bune şi calitative materiale, să fie moi şi respirabile, potrivite pentru sezon, pentru a avea în fiecare seară parte de odihna pe care o meriţi.
  4. Deschide geamul - bineînţeles, acest lucru este posibil mai mult primăvara şi toamna, atunci când temperaturile de afară nu sunt nici prea scăzute, dar nici prea ridicate. Ventilaţia în cameră va promova circulaţia aerului în cameră şi va ajuta natural să reducă temperatura la o valoare plăcută. De asemenea, umiditatea din cameră va fi minimizată, acest lucru fiind esenţial nu doar pentru sănătatea ta, ci şi pentru confortul şi calitatea somnului.
  5. Foloseşte aparatul de aer condiţionat sau un ventilator de cameră - vara este în general o perioadă mai dificilă pentru orele de odihnă. Însă aerul condiţionat, cât şi ventilatoarele pot ajuta considerabil la reglarea şi menţinerea unei ambianţe plăcute. Asigură-te însă că aerul rece nu vine direct peste tine.
  6. Micşorează în mod natural temperatura corpului - înainte de culcare, îţi poţi construi un ritual relaxant prin care să îţi reduci natural temperatura corpului. Cu aproximativ o oră înainte de ora stabilită de culcare, poţi face un duş fierbinte sau o baie caldă. Deşi la o primă vedere acest lucru poate părea contradictoriu, cercetătorii au descoperit faptul că această acţiune ajuta la reducerea temperaturii interne, pregătindu-te pentru un somn mai odihnitor şi de calitate. 

Temperatura optimă pentru somn este diferită de la o persoană la alta, însă reglarea ei poate fi una dintre cele mai simple şi eficiente modalităţi de a te bucura de o noapte odihnitoare. Această ajustare va duce la o sănătate fizică şi mentală deosebită, precum şi la o productivitate sporită şi o stare generală îmbunătăţită. Prin implementarea unor mici schimbări zilnice, vei reuşi în cel mai scurt timp să-ţi optimizezi programul de odihnă şi dormitorul. Nu uita că cel mai important aspect în găsirea echilibrului potrivit pentru tine este să fii atent la semnalele corpului tău.

Noapte bună!



Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427038/

https://www.researchgate.net/publication/311675451_The_effects_of_increased_bedroom_air_temperature_on_sleep_and_next-day_mental_performance

https://health.clevelandclinic.org/what-is-the-ideal-sleeping-temperature-for-my-bedroom

https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/bedroom-temperatures-and-bedding-choices-affect-sleep

https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/best-temperature-for-sleep

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31105512/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37820536/

Te-ar putea interesa

Boala Somnului
apnee in somn

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.