Ce tipuri de textile există?

materiale textile

Ce sunt textilele?

Textilele sunt țesături, fibre, țesături sau materiale folosite la fabricarea țesăturilor. La început, textilele se refereau doar la țesături. Cuvântul textil este derivat din termenul latin ”textilis”, care înseamnă „țesut”. Acum cuvântul textile cuprinde materialele folosite pentru a face țesături în sine.

Textilele sunt peste tot în viața noastră. Sunt în hainele noastre, în mobilierul nostru, în covoarele și în lenjeria noastră de pat. Pot fi realizate din fibre naturale sau sintetice, și pot fi țesute, tricotate sau chiar imprimate.

Tipuri de materiale textile

Materialele textile se împart în doua categorii, naturale și sintetice. Ambele sunt prezente în garderoba noastră, iar noi ar trebui să ne informăm mai mult despre acestea. De exemplu este important să cunoaștem avantajele și dezavantajele pe care le au, pentru ce sezon sunt folosite etc. 

Materiale textile naturale:

  • Sunt fabricate din plante naturale, animale, minerale
  • Au proprietăți și caracteristici unice 
  • Bumbacul, inul și mătasea permit o circulație sporită a aerului și eliminarea umezelii, deoarece sunt foarte ușoare și confortabile
  • Materiale precum bumbac, lână absorb transpirația contribuind la o experiență de purtare a hainelor mai plăcută
  • Textilele naturale te vor ține o perioadă lungă, deoarece sunt durabile și rezistente
  • De exemplu lâna îți va ține de cald pe timp de iarnă, pentru că izolează frigul datorită pungilor de aer prinse între fibre
  • Materialele textile naturale nu dăunează mediului înconjurător, pentru că sunt biodegradabile

Totuși, mai trebuie să știi că textilele naturale nu sunt întotdeauna confortabile, deoarece provoacă mâncărimi. De asemenea absorb lichidele mai rapid, deci pot fi mai greu de spălat și îndepărtat fete. Dacă sunt într-un mediu cu umiditate sporită, poate apărea mucegai pe acestea. Prețul unui articol vestimentare confecționat din materiale textile naturale este de obicei mai mare față de celălalte.

Materiale textile sintetice:

  • Sunt fibre care sunt produse în fabrici prin sinteză chimică 
  • În comparație cu cele naturale sunt considerate mai rezistente
  • Sunt proiectate în așa fel încât să evite ridurile
  • Luminozitatea și intensitatea culorilor se păstrează pe o perioadă lungă
  • Majoritatea pot fi spălate în mașina fără nici o problemă
  • Sunt destul de ieftine

La fel ca cele naturale, cele sintetice au câteva dezavantaje. Prin acestea, aerul nu pătrunde atât de ușor, ceea ce ne face să transpirăm mai ușor. Din păcate, materialele textile sintetice nu sunt biodegradabile, contribuind la poluarea, iar unele din ele eliberează microplastice atunci când sunt spălate. Materialele sintetice sunt fabricate din resurse neregenerabile precum petrolul. Producția necesită energie substanțială.

Mai jos îți vom prezenta câteva din fiecare dintre cele doua categorii, sintetice și naturale, din ce sunt confecționate și pentru ce sunt folosite.

materiale textile

Piele întoarsă

Pielea întoarsă este suprafața interioară a pieilor de animale, vizibilă pe partea inferioară a pielii, care dă o senzație catifelată. Termenul este folosit pentru orice tip de piele cu o suprafață catifelată. Textura acesteia este de obicei moale și catifelată când vine vorba de pielea animalelor mai tinere. Acest material este folosit pentru confecționarea accesoriilor, cum ar fi mănuși, genți, dar și pentru încălțăminte sau jachete.

materiale textile

Poliester

Poliester este un termen generalizat pentru orice țesătură sau material textil care este fabricat folosind fire polimerice sintetice sau unul care este compus dintr-un număr de substanțe chimice diferite. Este cel mai folosit material, dar și cel mai ieftin. Îl putem folosi pentru mobilă, cauciucuri și altele.

materiale textile

Catifea

Catifeaua are un model distinctiv care este alcătuit din fibre răsucite. Este un material de lux, elegant cu o suprafață moale, plăcută și lucioasă. Dacă este menținut cu atenție, acesta este foarte durabil, mai exact poate arată impecabil câteva decenii. Catifeaua este foarte versatilă, fiind folosită în mai multe feluri. De exemplu, draperiile din catifea arată scump și luxos. La fel și la produse de mobilier, anume cele moi, precum scaune, canapele și altele. 

materiale textile

Lână

Lâna este un tip de material textil derivat din părul diferitor animalelor. Mulți oameni asociază acest material cu oaia, sunt și alte tipuri de lână care provine de la alte animale decât oaia.

Este rezistentă, durabilă și elastică. Lâna este perfectă pentru sezonul rece, folosită la pulovere, geci, ciorapi și pături. De asemenea poate fi folosită și în confecționarea covoarelor. Cel mai important factor este că este biodegradabilă și nu poluează.

materiale textile

Satin

Satinul este o țesătură naturală, netedă și lucioasă, produsă folosind țesătura satinată. Datorită concentrației de fibre și a flexibilității țesăturii, satinul creează o draperie moale și ușoară, care le face ideale pentru ținute de seară și perdele. Pentru că este moale și lunecos, poate fi dificil procesul de coasere. Este folosit de asemenea pentru lenjerie de pat, fiind foarte benefic pentru sănătatea pielii și firelor de păr.

materiale textile

Vâscoză

Vâscoza este o fibră artificială creată din celuloză care a fost extrasă chimic din copaci. Se află între fibrele naturale și cele sintetice, deoarece nu este o țesătură cu adevărat naturală care este cultivată și nici nu este complet sintetică, deoarece este compusă din celuloză de copac.

Este un material foarte moale și confortabil de purtat, care își reține forma și culoarea. Acesta este întâlnit în articole vestimentare și accesorii precum eșarfe.

materiale textile

Mătase

Mătasea este considerată un material scump, deoarece costul de producție al acestuia este destul de mare. Aspectul ei oferă un vibe luxos și elegant. Acesta este produs de insecte precum gândaci, albine, bondari, drept material pentru cuib. În ceea ce ține de utilizarea satinului, îl întâlnim foarte des la confecționarea rochiilor de mireasă, cravate și fulare, pentru că, cum am menționat mai sus, oferă un aspect elegant. 

materiale textile

Blană artificială

Blana artificială, numită și blană falsă, este țesută pentru a da aspectul și caldura blănii de animale. Aceasta nu este durabilă dacă nu e de o calitate înaltă. Deci, îți recomand să cumperi produse din blană artificială de calitate, ca să nu porți sau folosești acel produs doar o dată. Cel mai des întâlnim acest material în fabricarea gecilor de iarnă, păturilor și altele.

materiale textile

Denim

Denimul este una dintre cele mai iconice materiale textile din lume. Este extrem de durabil și de obicei, de culoare albastră. Partea cea mai faină a acestui material este că e folosit în exrem de multe produse. Pe lângă blugi, denimul mai este folosit la fabricare gecilor, cămășilor, genților, topuri și altele.

materiale textile

Piele

Deși nu este un material textil țesut, pielea este considerată de mulți a fi prima țesătură. Pielea este un material durabil și flexibil creat prin tăbăcirea pieilor brute de animale. În zilele noastre, pielea este folosită în aplicații practice, cum ar fi îmbrăcămintea pentru motociclete, împreună cu piese de modă precum jachetele. De asemenea încălțămintea din piele naturală este considerată extrem de calitativă, confortabilă și durabilă.

In

Inul este o fibră naturală derivată din tulpina plantei de in. Cea mai fină lenjerie vine din Europa, mai precis din Belgia, unde clima este optimă și sol bogat. Țesăturile de in sunt mai grele decât omologii lor din bumbac, dar sunt cu aproximativ 30% mai rezistente. Țesăturile de in sunt preferate în sezonul cald datorită faptului că aerul pătrunde foarte ușor prin acesta. O curiozitate despre in este că aceste este hipoalergenic.

Modal

Modalul este un tip de fibră textilă semi-sintetică, derivată din celuloza extrasă de obicei din lemn de fag.Țesătura modală durează mult timp, își menține culoarea pentru o lungă perioadă de timp, nu se micșorează și țesătura nu se pastrează după frecare.

Te-ar putea interesa

Care sunt cele mai potrivite culori calde pentru dormitorul tău?
valeriana beneficii

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.