Din simpla defilare până la birou, la bibliotecă sau la o cununie civilă, știm că un hanorac lălâi sau cerceii ăia în culori neon, nepurtați vreodată, ar ieși cam tare în evidență. Știm, deci, că anumite articole vestimentare se potrivesc în anumite contexte, chiar dacă termenul de dress code e abia de curând intrat în vocabularul nostru.
Însă orele de mișunat prin fața dulapului nu reprezintă nimic nou. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit mereu hainele ca o modalitate de a transmite anumite semnale sociale, pentru a-și exprima statutul sau pentru a se identifica cu o anumită comunitate.
Dacă primești o invitație pe care scrie ținută formală, business, cocktail sau black tie și vrei să te simți în armonie cu ceilalți participanți, atunci citește mai departe articolul nostru. Împreună vom desluși exact ce înseamnă dress code și de ce haine sau accesorii ai nevoie pentru a nu da greș niciodată.
Ce înseamnă dress code?
Chiar dacă în mare parte din timp hainele confortabile sunt primele pe care punem mâna, există ocazii când o ținută prost aleasă ne poate izola de ceilalți. Astfel, a urma un dress code (în traducere - „cod vestimentar”) înseamnă a urma un set de reguli vestimentare potrivite contextului și chiar un cod de conduită socială. Exemplele cele mai comune de spații ce necesită un anumit dress code sunt instituțiile de învățământ, spațiile de birouri, lăcașurile de cult sau anumite cluburi.
Cum era modernă implică însă o mai mare relaxare a normelor sociale, dress code-ul poate varia de la casual la formal, doar evenimentele exclusiviste sau petrecerile cu o tematică specială punând mai mare accent pe detalii precum tipul de îmbrăcăminte și culorile acceptate.
Ce trebuie să știi este că dress code-ul asigură o coerență estetică în cadrul unei anumite adunări sau a unui eveniment și contribuie la o atmosferă potrivită în funcție de contextul specific. Prin urmare, dacă invitația primită indică un anumit cod vestimentar, este indicat să-l urmăm din respect pentru gazdă și pentru atmosfera pe care vrea s-o creeze.
Întrucât fiecare tip de eveniment are propriul său cod vestimentar, urmează o prezentare detaliată a celor mai comune tipuri de dress code și a modului corect de a ne îmbrăca pentru fiecare.
Ce înseamnă ținute formale pentru femei?
Sursa: Freepik
Ținuta formală pentru femei implică de obicei o rochie elegantă sau un costum, care să se potrivească naturii formale a evenimentului sau ocaziei. În general, aceste haine trebuie să fie bine croite, din materiale de calitate și în culori simple, și să fie accesorizate adecvat, cu bijuterii discrete și pantofi eleganți.
Nu trebuie să fie neapărat vorba de un bal sau o nuntă, ci și de vestimentația potrivită pentru birou, pentru un interviu sau oricare alt mediu unde vrem să emanăm eleganță și profesionalitate.
Dress code Casual
Evenimentele cu dress code Casual permit o libertate mai mare în ceea ce privește vestimentația. Aceasta trebuie să fie confortabilă, să ne simțim relaxați în hainele alese, dar fără ca acestea să fie neîngrijite sau nepotrivite ocaziei.
Ținutele casual trebuie să ne dea un aer profesional, femeile putând opta pentru o rochie lejeră sau un sarafan, o pereche de blugi și o cămașă sau un tricou simplu, fără vreun scris, o fustă maxi sau o bluză cu nasturi.
Dress code Business
Ținuta de afaceri sau ținuta potrivită pentru locul de muncă se referă la orice am purta la un interviu important. Cu toate astea, unele invitații pentru cine de afaceri, petreceri de companie sau evenimente de networking pot fi mai specifice, indicând să apelăm la o ținută Business Casual sau Business Formal.
La evenimentele cu dress code Business Casual e indicat să păstrăm un echilibru între aspectul profesional și cel relaxat. Astfel, femeile pot alege pantaloni bine călcați, o rochie midi sau o fustă creion, completate cu o bluză elegantă, cămașă din tricot sau un pulover (fără bretele sau decolteu). Cu siguranță nu este momentul să experimentăm cu croiurile la modă sau culoarea năstrușnică a sezonului, deși se poate lua în considerare adăugarea unei texturi precum tweedul sau a unei fuste de buclé.
Dress code-ul Business Formal, pe de altă parte, cere un nivel de formalitate ridicat. Astfel, când spunem „ținute business”, spunem costum format din fustă sau pantaloni și un sacou asortat sau o rochie elegantă până la genunchi. Culorile clasice, cum ar fi negru, albastru marin, gri sau maro, sunt preferate, iar pantofii trebuie să fie în ton cu costumul și să aibă un toc mediu sau plat. Din nou, se recomandă evitarea decolteurilor adânci sau a fustelor prea scurte, pentru a menține o imagine profesională și respectuoasă. Accesoriile trebuie să fie discrete și bine alese, iar machiajul și coafura să fie elegante și rafinate.
Dress code Cocktail
Ținutele Cocktail sunt cele semiformale, adică elegante, dar nu excesiv de serioase. Femeile pot opta pentru o rochie elegantă până la nivelul genunchilor, o fustă midi sau pantaloni din brocart, cămăși din satin și accesorii rafinate. Cum, în general, negrul este alegerea cea mai sigură, se poate apela la țesături bogate cum ar fi dantela sau catifeaua, pentru a da textură și dimensiune ținutei.
Pastelurile reci sau culorile festive pot fi și ele la fel de rafinate în ținutele simple, dar indiferent de alegere, încălțămintea elegantă este obligatorie. Cu cât tocul este mai delicat, cu atât pantofii vor arăta mai grațioși pe ringul de dans.
Dress code White Tie
Sursa: Freepik
Cel mai formal dress code, White Tie („cravată albă”), este potrivit dineurilor de protocol, ceremoniilor de stat sau altor ocazii extrem de festive și ceremoniale. El impune o ținută de gală de cea mai înaltă clasă și indică faptul că oaspeții sunt regali sau au o poziție socială înaltă.
Prin urmare, femeile trebuie să poarte rochii de seară până în pământ, cu decolteu modest, mâneci lungi sau scurte, bijuterii fine și pantofi cu toc înalt, de preferat în culoarea neagră sau argintie, mănușile lungi fiind opționale. Acest dress code impune o atenție deosebită la detalii și o prezență impecabilă, cu scopul de a reflecta eleganța și rafinamentul.
Dress code Black Tie
Dacă un eveniment cere rochii Black Tie, acestea trebuie să fie rochii de seară mai puțin formale decât cele White Tie, însă mai formale decât ținuta business. Black tie este cel mai comun cod vestimentar formal pentru evenimente precum nunți, baluri de absolvire, ceremonii de premiere, cine formale sau ieșiri la teatru.
Pentru a se prezenta cu succes la astfel de evenimente, femeile pot opta pentru o rochie lungă roșie, bleumarin sau smarald, aceste culori complimentând foarte multe nuanțe de piele. Sunt de evitat însă imprimeurile complicate și rochiile cu trenă, pentru că nimeni nu prea să împiedice la o gală.
Ținuta poate fi completată cu o poșetă de seară și bijuterii strălucitoare, precum un colier dramatic sau cercei atârnați, dar niciodată amândouă pentru că ar fi prea mult. Pentru cine are dubii, cerceii cu diamante sau clasicul colier de perle funcționează întotdeauna.
Dress code Smart Casual
Sursa: Freepik
Acest dress code se referă la o ținută casual cu note sofisticate. El este potrivit pentru evenimente casual cu tente de lux, cum ar fi cina la un restaurant la modă, deschiderea unei galerii de artă, petrecerea burlăcițelor, o ceremonie în aer liber sau chiar într-un cadru informal de birou.
Pentru femei, opțiunile includ rochii midi sau pantaloni și fuste în combinație cu cămăși sau pulovere, adesea completate cu accesorii elegante și o pată de culoare. Ne putem gândi și la o combinație de blugi, cămașă cu fundă, cercei cu diamante și pantofi cu toc.
Dress code Casual Chic
„Casual chic” este acest cod vestimentar care poate produce confuzie, dar care e relativ simplu de navigat. Indiferent dacă ieșim la brunch, la film cu prietenii sau la un prânz de afaceri, codul vestimentar casual chic este perfect pentru toate ocaziile. El ne permite să combinăm confortul și eleganța, și arătăm stilat în timp ce ne relaxăm.
Unul dintre elementele cheie ale acestui cod vestimentar este simplitatea. Ideea este să păstrăm ținuta minimalistă, dar elegantă, alegând blugi sau fuste simple cu bluză sau blazer. Culori precum bej, negru, alb și bleumarin sunt indicate pentru că sunt ușor de combinat, iar un colier statement, o pereche de ochelari de soare și o pereche de mocasini sau pantofi cu toc confortabil pot eleva ținuta.
Dacă invitația nu indică niciun dress code?
Când pare că ne putem îmbrăca cum vrem la un eveniment, cel mai sigur este să întrebăm gazda cum se va îmbrăca ea. Dacă nu suntem apropiate de persoana respectivă, putem întreba prietenii care vor lua parte la eveniment și decide împreună un cod vestimentar pentru toată lumea. Dar ca fapt divers, regulile nescrise spun că e mai bine să fim puțin prea fancy îmbrăcați, decât prea puțin fancy.
Totodată, dacă e s-o facem pe detectivii, o invitație gravată sau cu print în relief pe un carton frumos, indică faptul că gazda investește timp și bani în eveniment. Merită, prin urmare, să-i apreciem eforturile prezentându-ne în ținute de cocktail sau rochii de seară (contează, deci, și ora la care are loc evenimentul). Când avem de-a face cu invitații electronice (trimise în ziua de azi și pentru nunți), putem căuta indicii în design-ul ales și în redactare.
Dacă evenimentul la care mergem este unul anual, pentru o organizație sau o acțiune caritabilă, putem verifica pe internet ce au purtat oamenii în alți ani. În ultimă instanță, dacă încă ne e neclar cum ar trebui să ne prezentăm, locația evenimentului ne poate salva. O petrecere acasă la gazdă va fi probabil mai relaxată decât una într-un local de 5 stele. De asemenea, evenimentele în aer liber tind să fie mai puțin formale decât cele de interior.
În concluzie, indiferent că mergi la un botez, la o petrecere cu colegii sau la un eveniment black tie, urmarea unui dress code stabilit și alegerea unei vestimentații care să te avantajeze este în folosul tău. O ținută impecabilă denotă atenție și interes din partea ta și poate face o impresie puternică, contribuind la succesul și confortul tău în cadrul evenimentului.
Surse:
https://www.realsimple.com/beauty-fashion/clothing/dress-code#toc-smart-casual-dress-code
https://emilypost.com/advice/attire-guide-dress-codes-from-casual-to-white-tie
https://www.intheblouse.com/understanding-types-of-dress-codes/
https://www.thisdaystyle.ng/when-the-dress-code-says-casual-chic/
Lasă un comentariu
Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.
Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.